embaras

L’empatia com a base per a les relacions interpersonals satisfactòries

L’empatia és una habilitat emocional que ens aproxima als altres de manera instantània. És l’habilitat per posar-nos en la pell d’altres persones (emocionalment parlant), i al mateix temps saber-ho comunicar, és a dir, que a l’altra persona li arribi que ens hem posat en el seu lloc.

Per a aconseguir aquesta sintonia emocional, hi ha cinc punts importants:

  1. Tenir clares les emocions que sentim en cada moment i reconèixer-les just quan comencen a aparèixer.
  2. Haver viscut un gran nombre d’experiències que ens hagin fet sentir diferents estats emocionals. Quant més haguem viscut a nivell emocional, quant més feliços haguem estat i quant més haguem patit i superat situacions, més desenvolupada tindrem l’habilitat per a empatitzar.
  3. Minimitzar els judicis que fem a les persones i situacions. Aprendre a emetre descripcions més objectives del que veiem fora de nosaltres.
  4. Escoltar de manera activa el que diu la gent i sobretot el per a què ho diu.
  5. Tenir presents les diferències individuals: El que jo sento en una situació, no necessàriament és el que sent una altra persona en la mateixa situació.

Un cop tinc molt clar com es sent l’altre persona, perquè el procés sigui complert, li he de comunicar que he entrat en sintonia emocional amb ella. Això ho puc fer tant de manera verbal com no verbal. L’empatia es pot transmetre amb un “entenc la duresa de la situació que estàs vivint, el pitjor és la impotència oi?” i també pot transmetre’s amb una abraçada, una mirada o una carícia.

Tots i totes empatitzem cada dia de manera espontània amb diferents persones amb les que tenim afinitat. El repte és arribar a empatitzar amb persones amb les que no estem d’acord o són molt diferents a nosaltres.

Com qualsevol habilitat de la intel·ligència emocional, l’empatia es pot entrenar. T’hi animes?

Gemma Prats i Molner
Psicòloga Formadora i Psicoterapeuta

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari