menopausa

Les emocions a la menopausa

Les emocions i estats emotius, són respostes individuals de l’organisme que ens informen de l’estat del benestar. Quan dic individuals, vull dir que depenen de la interpretació de la realitat que fa cada persona davant una mateixa situació.

Les persones no podem decidir com ens sentim, encara que hi ha maneres d’incidir en les nostres emocions.

És normal que davant un canvi com és l’arribada de la menopausa, experimentem emocions negatives com la por al desconegut, la tristesa de deixar alguna cosa enrere, la impotència i la ràbia dels canvis inevitables com el pas del temps, la sorpresa per coses noves, la indignació per sentir-nos etiquetades… És important que, si hi són, reconeguem aquestes emocions, les afrontem i aprenguem a gestionar-les.

Hi ha dones que arribat el moment, no experimenten emocions negatives, perquè el significat que donen a la menopausa és positiu i estan preparades per afrontar-la, i a més potser no han patit les molèsties físiques que pot representar en alguns casos. Perfecte!

Altres dones, sí les experimenten i reconeixen el seu malestar. És el primer pas per superar la situació i sentir-se millor. És qüestió d’afrontar el problema i si cal demanar l’ajuda d’un / una professional.

Finalment, hi ha dones que tenen totes aquestes emocions negatives reprimides, davant una falsa aparença d’acceptació (neguen les emocions). Aquí tenim un problema que pot afectar la nostra salut.

Per tant, el primer que recomano és que acceptem les emocions negatives encara que no ens agradin, que les compartim o les escrivim en un paper per reconèixer i afrontar-les. Les emocions negatives també són humanes i poden ser potenciadores si les sabem gestionar.

Un cop fet això, és important redefinir el concepte de menopausa, reubicar-lo en la nostra societat i ser conscients del nostre entorn i de la nostra esperança de vida. Sovint vivim en una societat moderna mantenint vells prejudicis que ara només existeixen en els nostres caps.

Vinga noies! Perquè la societat canviï les falses creences existents al voltant de la menopausa, primer hem de fer-ho nosaltres.

Gemma Prats i Molner
Psicòloga Formadora i Psicoterapeuta

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari