rellotge

Com ens afecta el canvi d’hora?

Es pateix depressió amb el canvi d’hora?

El canvi d’hora, en si mateix, no produeix depressió, encara que si que està comprovat que l’estat d’ànim guarda relació amb la llum solar i el bon temps. Durant la tardor i hivern poden aparèixer símptomes com tristor i decaïment, i en casos més aguts, irritabilitat o quadres d’ansietat.

Pot ocórrer que aquest estat de tristesa, no sigui passatgera, sinó que sigui un senyal d’una forma de depressió anomenada Trastorn Afectiu Estacional.

Si una persona, davant d’aquesta situació pateix alteracions del seu estat d’ànim i no pot abordar-les de manera correcta, podria desencadenar en un estat de depressió més profunda.

És possible evitar aquesta sensació de tristesa quan veiem que hi ha menys hores de llum?

Sí , ja que la tristesa és una emoció, i les emocions estan relacionades amb el físic però també amb el psíquic. Podem combatre aquest desànim canviant el nostre pensament negatiu i les nostres creences sobre la manca de llum , com? deixant de repetir constantment “ja és de nit” Tenir una vida activa, el contacte amb la natura, desenvolupar activitats agradables, etc. són eines que poden ajudar-nos a combatre aquests símptomes durant els mesos de menys llum.

Quants dies sol durar aquesta sensació?

Canvia en funció de persones, edats i situacions, però en principi pot anar de dos dies a una setmana aproximadament. En algunes persones pot allargar una mica més.

Si dura més, hem de preocupar-nos?

Si després del canvi horari notem que baixa el nostre estat d’ànim, tenim alteracions del son, dificultats d’atenció i concentració, irritabilitat… si aquests símptomes perduren després de tres setmanes, serà aconsellable fer una consulta mèdica.

Gemma Prats i Molner
Psicòloga, Formadora i Psicoterapeuta

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari